maanantai 19. syyskuuta 2016

Pejä-A ja pään tuuletusta Repovedellä

Maanantaina kävin vieraalla kentällä tottistelemassa. Nouto ihan hukassa... Taavi ei lähde hakemaan käyttöesinettä ollenkaan. Tehtiin vauhtinoutotyyliin, mutta aika heikkoa oli.
Eteenmenoja purkille muutama toisto, seuruuta ja jättävät. Nää onnistui.


Torstaina treenittiin pitkä paikkis häiriökoiralla, seuruuta ja eteenmenoja. Makuussa ja seuruussa ammuttiin 6 mm startilla. Eteenmenoja tehtiin seitsemän, joista kuudennella ei ollut purkkia ja käskin maahan, meni toisella. Noutoa tehtiin käyttöesineellä ja tällä kertaa homma toimi oikein hyvin! Tein kaksi liikkeenomaistakin noutoa ja nekin oli oikein hyviä.


Sunnuntaina osallistuttiin Kaakon käyttökoirien järjestämään palveluskoiraliiton pelastusjälkikokeeseen, tuomarina Tiia Tuhkanen. Päätös osallistua kokeeseen tuli vähän yllättäen, eihän meidän jälki ole koekunnossa, harhat vie mennessään ja mä en yhtään luota koiranlukutaitooni, ja tottis epäilytti ja hirvitti kauheasti. Mutta päätin kuitenkin osallistua, kun koe oli lähellä, sattui vapaapäivälle ja me tarvitaan kisakokemusta. Päätavoitteena siis onnistunut tottis ja superplussaa olis onnistunut maasto.


Näin valmistauduttiin aamulla kokeeseen.



Tapani mukaan jännitin kovasti, mutta selkeesti vähemmän kuin esim. bh-koetta. Kisakokemus on siis tuonut vähän helpotusta tähän ongelmaan, vaikka nyt olikin edessä taas aivan uudenlainen haaste. Liikkeistä nouto on ollut vähän hukassa, eteenmeno on ihan vaiheessa ja emme ole koskaan treenanneet liikkuvaa henkilöryhmää ja häiriökoiriakin on aika harvaakseen ollut henkilöryhmään saatavilla. Myöskään moottorisahan tai muun pärinän alla ei olla treenattu kertaakaan, mitä nyt joskus kotipihalla viime kesänä kokeiltu... Enkä koskaan ollut nähnyt yhtään oikeaa pelastuskokeen tottisosuutta. Tältä pohjalta kokeeseen ;P

Koepaikalla Tapsa oli ihanan rento, ei välittänyt muista. Arvoin itselleni ensin suorittavan vuoron ja liikejärjestyksen seuraavanlaiseksi:

1 tasamaanouto
Mulla esineenä puinen puurokauha. Tätä esinettähän on tässä pitkin syksyä haettu, kun mikään ei oikein tunnu sopivan Taavin suuhun. Nouto meni muuten kivasti, mutta Tapsalla oli aika hento ote ja mä sössin tärisevillä käsilläni luovutuksen ja kauha tippu maahan. Arvosana tästä kuitenkin erittäin hyvä.

2 liikkeestä istuminen
Tää meni muuten hyvin, mutta moottorisaha käynnistettiin just samaan aikaan, kun mä annoin Taaville käskyn istua. Tapsahan tietysti kääns pään äänen suuntaan ja vaati istumiseen toisen käskyn. Arvosana hyvä.

3 liikkeestä maahan meno ja luoksetulo
Tuomarin mukaan mulla oli käsiapu. Tähän täytyy kyllä kiinnittää jatkossa huomiota, kun ihan varmaan en omasta mielestä anna mitään apuja. Muuten meni hienosti, luoksetulo oli vauhdikas eikä Tapsa pomppinu mua vasten tai mitään muutakaan, erinomainen.

4 kävelystä seisomaan jääminen ja luoksetulo
Tässä Taavi oli ottanut muutaman askeleen ja vähän haustellut maata (kentällä oli kyllä pitkää ruohoa, joka provosoi tuota haistelijaa varmasti, kun korret ylti melkein nenään paikoittain :) ) ja luoksetulossa keksi jostain tulla suoraan sivulle. Onneks tuli sentään hyvään asentoon. Arvosana hyvä.

5 vapaana seuraaminen
Taas oli vaikea pysyä askeleiden laskemisessa mukana, mutta kyllä kaavio sinne päin ainakin meni. Muutaman kerran Tapsa meinas vähän haistella, kun tuli pidempää heinää ja 9 mm laukausten kohdalla säpsähti. Hieman ehkä oli väljääkin tuo seuruu, mutta koetilannesuorituksena olen siihen melko tyytyväinen. Pyörivään henkilöryhmään meno oli mulle aika haastava, mutta kyllä sieltä välit löyty, mistä pujahdeltiin. Ryhmässä jouduin antamaan yhden ylimääräisen käskyn. Arvosana hyvä.

Viimeisenä liikkeenä eteenmeno, joka mua jännitti eniten, koska Taavi ei liikettä vielä osaa. Mun yllätykseksi lähti kuitenkin juoksemaan ja varmistelin vähän ja käskin sen vajaasta matkasta maahan. Meni ekalla käskyllä, mutta tuomarilta tuli huomautus vajaasta matkasta. Olen varma, että jos en olis käskenyt sitä maahan, Taavi olis jäänyt kohta siihen haistelemaan ja ettimään palkkaa, koska sen vauhti ei ollu kovin hyvä. Mutta tällä meidän treenimäärällä tää oli superhyvä suoritus!! Arvosana mun yllätykseksi erittäin hyvä.

Paikallamakuu tässäkin kokeessa oli pitkä. Onneksi saa olla kasvot koiraan päin, mutta mun siirtyminen henkilöryhmään oli kanssa sellanen, mitä vähän jänskäsin, varsinkin kun menin sinne ihan liian aikaisin... Joka tapauksessa Tapsa makas hienosti ja laukaukset saivat sen vaan terästäytymään. Paikkiksesta erinomainen.

Kokonaisarvosanaksi tottiksesta erittäin hyvä, mihin olen enemmän kuin tyytyväinen!! Päivän päätavoite siis suoritettu kirkkaasti läpi, hyvä me!!

Maasto-osuus ei sitten ollut meidän juhlaa. Taavi nosti janalta takajäljen. Onneksi meillä kuitenkin oli tuo jana, ruutulähetyksestä en olis tajunnu mitään. Suunnan korjauksen jälkeen lähdettiin liikkeelle, mutta ei ollut kyllä Tapsun meno tänään parasta mahdollista, varmasti mun jännittäminen kulki liinaa pitkin koiraan niin selkeesti. Löydettiin kuitenkin kolme esinettä, mutta jossain jäljen puolenvälin jälkeen harhauduttiin omille teillemme. Yritin palata sinne, mistä lähdettiin väärään suuntaan, mutta aika ei enää riittänyt jäljen loppuun ajamiseen ja Tapsankin mielestä mustikoiden syönti oli kivempaa kuin jäljestys. Lopputulos jäljeltä siis odotettu hylsy. Olin kyllä niin epävarma koiran lukemisestani, että huhhuh!

Mutta lisää vaan treeniä ja kokeita, niin enköhän minäkin opi! Mutta että voi ihminen olla tyytyväinen hylättyyn koesuoritukseen! Tuon tottiksen kanssa kun on painiskeltu enempi ja vähempi ja kun yhdestä haasteesta on selvitty, niin johan on tilalle tullut toinen ja nyt tehtiin noin hyvä suoritus!! Selkeesti meille sopii paremmin häiriöiset kokeet. Tokokokeissa on niin hiljaista ja rauhallista, Tapsa keskittyy paremmin häiriössä.


Maanantauna hurautettiin Repoveden kansallispuistoon ja käytiin patikoimassa parikymmentä kilometriä. Mä meinasin välillä uuvahtaa, kun selässä oli kuitenkin täyteen pakattu rinkka, mutta Tapsan jalka nous kevyesti loppuun asti. Myös riippusilta ja lossi meni Taavilta hienosti ja jyrkissä alamäissä meidän tässä-käskyn toimiminen oli kullan arvoista! Alkuun tuo hihnassa meno raastoi meidän molempien hermoja, mutta melko pian rupes homma rulaamaan.



Lapinsalmen riippusillalla









Lossissa








1 kommentti:

  1. Ihailen tuota hihnallisuutta Repovedelle, tai noissa kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla ylipäätään, koska valitettavan paljon näkee ihmisten pitävän eläimiään niissä vapaana ja vielä jakavan valokuviaan siitä. Ne on mun mielestä paikkoja, joissa niistä säännöistä pitäisi pitää kiinni kun ovat kaikelle kansalle suunnattuja reittejä ja tosiaan suojelualue on suojelualue..

    Mutta edelleenkin olen NIIIIN iloinen siitä tottiksesta! WUHUU!!
    Valitettavasti minäkään en siitä ruudusta ymmärrä. En ole koskaan sellaista nähnyt, että miten se siellä kokeessa on merkattu jne jne.. Minnahan osaisi siinä meittiä auttaa..

    -t-

    VastaaPoista